Play Video

Циљ пројекта

С обзиром на глобалну природу епидемије вируса САРС-КоВ-2, као и мере које ступају на снагу у многим земљама погођеним овим вирусом, стандардни ланци снабдевања медицинских уређаја, порошних и резервних делова могу бити прекинути, а локална складишта опреме и резервни делови често нису довољни.

Медицински респиратори постали су неопходни уређаји за лечење пацијената са тешким симптомима, а њихова количина је због све већег броја заражених пацијената, незадовољавајућа.

Voxellab д.о.о. може помоћи у брзој изради полимерних делова за примену у медицинској индустрији. Дакле, применом адитивне производње, у кратком року, можемо испоручити резервне и потрошне делове за различите медицинске уређаје. 

О нама

Voxellab d.o.o. је лидер у области брзе израде прототипова, адитивне производње и 3Д технологија на тржишту Србије и региона. Од 2013. године развијамо наше капацитете у опреми и особљу, као и само тржиште у Србији за ове технологије. 

До сада смо завршили преко пет хиљада пројеката користећи технологије рачунарског 3Д моделирања, 3Д штампе, 3Д скенирања и адитивне производње. Поред тога, опремили смо преко две хиљада компанија и појединаца у земљи и региону 3Д опремом и знањем како бисмо их применили и користили у различитим гранама инжењерства, индустрије, образовања и уметности.

Наше могућности

За јако кратко време дизајнирамо, пројектујемо и производимо готово све врсте полимерних, пластичних и гумених делова за било коју примену. 3Д скенирањем можемо копирати постојеће делове у року од неколико сати, прилагодоти или и зменити и произвести такве делове у серијама од једног до више хиљада примерака.

Болнице и друге установe којe збрињавају пацијенте оболеле од вируса САРС-КоВ-2, могу потражити различите делове који су им потребни за оспособљавање и коришћење респиратора, као и делове за другу медицинску опрему потребну за борбу против овог вируса.

EOS Formiga P110
Stratasys Connex 350
Фарма 3Д штампача
Rangevision 3Д скенер
Stratasys Fortus 250MC
3D Systems ProJet 660Pro
Previous
Next

Технологије и материјали

СЛС – Селективно Ласерско Синтеровање

СЛС (селективно ласерско синтеровање) је технологија адитивне производње која може да произведе делове и употребљиве производе индустријског квалитета, на нивоу конвенционалне производње.

Материјал који најчешће користимо је унапређени полиамид 12 који има изванредна механичка, температурна и хемијска својства. Поред тога ПА2200 који користимо је сертификован као биокомпатибилан класе 2. Поседује и сертификацију за употребу у прехрамбеној и медицинској индустрији. 

Овакав начин израде омогућава производњу потпуно функционалних прототипова или делова за финалну употребу високе механичке и термичке отпорности. Делови од полиамида 12 имају одличну дугорочну стабилност и отпорни су на већину хемикалија. Прецизност израде и квалитет површина је на високом нивоу, те није потребна додатна обрада израђених делова. За примеру у медицинској индустрији посебно је битно да је могућа стандардна и широко доступна стерилизација израђених делова у аутоклаву.

Полиџет – високопрецизна израда пластичних и гумених делова

Једна од најквалитетнијих технологија 3Д штампе на светском тржишту са резолуцијом од 16 микрона, омогућава прецизну израду делова свих величина. Модели израђени овом технологијом се одликују изузетно квалитетним површинама и изгледом бризганих делова са солидним механичким својствима, погодним за прототипове, функционално тестиранје и употребу. 

Полиџет Матрикс технологија пужа јединствену могућност израде делова са више различитих материјала истовремено као и израду, нових, дигиталних материјала, који имају специфична и жељена својства.
Технологија се интензивно користи у изради медицинских помагала као што су слушни апарати, корективне зубне протезе, операционе воћице и шаблони, привремени импланти. 

Доступни су биокомпатибилни материјали, као и потпуно транспаренти полимер, еластомер (гума) са варијавилном тврдоћом од 27-95 Шора А скале. У комбинацији са СЛС технологијом израде омогућава практично израду било ког склопа или елемента којисе може функционално тестирати и користити.

ФДМ – економична израдa мање захтевних елемената

Најефикаснији начин за брзу израду првог прототипа и верификацију дизајна и уклапања. За пар сати можемо произвести први узорак ради провере свих аспеката елемента. Више брзих итерација и унапређења је могуће урадити у периоду од једног или пар дана и тако доћи до идеалног дизајна и функционалност.

Користећи ову технологију у облику наше фарме 3Д штампача, можемо произвести и велики број мање захтевних делова у кратком року и са ниском ценом по комаду. Најчешће се користи за израду једноставнијих форми и делова где високе перформансе дела и квалитет израде нису од пресудног значаја.

Доступан је велики избор различитих материјала, а најчешће cе користе полилактид (ПЛА), полиетилен терафталат (ПЕТ-Г) и aкрилонитрил бутадиен стирен (АБС). ПЛА је посебно погодан за медицинску употребу са обзиром на то да се ради о органском полимеру који је биоразградивм па је мање штетан од других врста пластика.